….Ramazzotti….megvizsgáljuk….Január elseje…tavaszi délelőtt….a lencselevest már megfőztem….várom az újévi koncertet Bécsből….rendezgetem a gyűjteményemet,…..megállok egy régi képeslapnál….micsoda klasszik reklámlap….Ramazzotti egy régi verdán….megfordítom……..Milano- Casa Fondata Nel 1815…..mit csináltál te amico Ramazotti 1815-ben?….céget alapítasz?….amikor egész európa ezer sebből vérzik, Milano meg pláne…..na azért utánajártam……….Elba szigetén száműzetésben volt a kis francia császár, tudod ….igen ő…aki a jattost a mellényben pihentette….1815 februárjában összekapott ezer katonát és télakot vett…vissza a gallföldre….itt szépen újra császár lett, és elkezdett megint okoskodni, mint ahogy azt tette európában sok éven keresztül….a mi Bonaparte barátunk rendteremtés céljából csapataival a belgiumi pályán Waterloonál vonult fel….a Császári Gárda erős volt…tüzérsége rettegett volt….az ellenfél is szépen felkészült…Nagy Britannia és Poroszország…megerősítve a hollandokkal és a Nassaui Hercegséggel meg Hannoverrel….nagy zakó lett a dolog vége francia részről….az angol főnök jól dolgozott…Arthur Wellesley…na ő Wellington hercege……..azért ő is híres lett….leverte Napoleont….a csetepaté után a Bécsi békekötés alatt meg elnevezték róla a bélszínt…..a hosszú tárgyalás sorozat alatt azért enni is kellett….itt voltak a górék mesterszakácsaik, akik minden nap változatosan igyekeztek főzni…a francia kollega megmutatta az angolnak a tésztát…..a gombapép meg adott volt….csak szólok hogy róla nevezték el Új Zéland fővárosát, ….meg a híres csizmát….na de mi volt a talján földön??…Napoleon veresége után…I.Ferenc osztrák császár, magyar király szépen bevonult és megszületett a Lombard -Velencei Királyság… fővárosa : Miláno …persze ennyire nem volt egyszerű , mert itt is harcoltak egy kicsit….1815 -ben vagyunk…és Milánóban……ebben az izgalmas hétköznapokban Ausano Ramazzotti egy fiatalember….botanikus, bor és likőrkerekedő addig variált saját laborjában gyógynövényeivel, mígnem jól feltalálta a világ első jegyzett amaroját ….ami nem bor alapú volt….vigyáztam….33 fűszernövény, gyógynövény, virág és gyümölcs keveréke…persze sokpecsétes titok a mai napig…amit tudunk….rebarbara, kurkuma, rozmaring, levendula, olasz narancshéj, meg encián…tudod az encián kék….vigyázz ez magyarul a tárnics…nekem ez a kedvencem….gondolj bele mi lenne velünk tárnics nélkül….áhhh………Ausano levédte a cuccot, majd házalt vele…kávéházak, kocsmák, italboltok….kitartó pali volt, mert 1848-ig melózott az üvegekkel, és akkor megtalálta a tuttit….ugyanúgy mint Gaspare Campari…a király és az arisztokrácia….közel a milánói dómhoz…megnyitja saját üzletét a Via Santa Margherita-án…kávéhoz nyomja….de később szólóban is rákapnak ……beindul a bolt….a királyi család szállítója lesz….innen meg ismered…. 1866-ban 75 évesen hagyja itt a világot….valamit letett az asztalra ….ja nem …a bárpultra …úgy gondolom……..a jól menő vállalkozást fívérei és családtagjai folytatják….és jön a huszadik század…minden változik Ausano itala nem…sőt elindul világhírű útjára….jön a szecesszió…és a dzsanista utódok megkeresik a híres olasz festőket, grafikusokat, plakáttervezőket….Federico Seneca…Marcello Dudovich….Gino Boccasile….Leonetto Cappielo….itt már nincs mese….Bécs…London..Párizs…majd New-York…az utcák dugig a Ramazzotti reklámokkal….a bárok és italüzletek meg az üvegekkel….az egyik leghíresebb brand lett….világhírességek kezében a híres pohár és üveg…….a második világháborúban elpusztulnak az üzemeik….gyors újjáépítés..és felállnak…….nem is akárhogy….1960-ban jön az új termékük….Amaro Menta…később meg a Sambuca Ramazzotti……..és jött 2009….az öreg Ausano odafent ünnepelt….mindenkit levertek……amaro export kategóriában….egy évben 10 millió liter…….2015-ben megint ujjítottak..piacra dobták az „ Aperetivo Rosato-t”….én kóstoltam….isteni…hibiszkusz….narancsvirág…meg a titkos cuccok…….na leírom hogy szervírozták…esetleg majd te is megcsinálod……narancskarika, lime héj, jég …benne a rosato….friss ribizliszemek, mentalevél…szódaspricc…..vigyázat nagyon JÓ ..!!!!…búcsúzóul…az olaszok valamit tudnak az italokról…és én most nem sorolom a többit, csak a keserűket….Ramazzotti, Campari, Aperol, Sambuca, Rosato, Averna, Fernet Branca , Vecchio del Capo, Montenegro Amaro, Fernet Menta….etc… Foto: dumo24, reka, ramazzotti, goggle arts culture,











Leave a Reply