….a szilveszter meg a pezsgő ..Pierre Perignon… ….megvizsgáljuk……….világszerte az év utolsó napján pukkannak a pezsgősüvegek…drága itallal kezdjük az újévet jelszóval…akkómajd egész évben megy a dőzsölés….de a viccet félre téve…ezért issza a nagyvilág a pezsgőt…persze mint a gramatikában itt is van kivétel…például a skótok…ők hot pintet isznak…ez egy főzet…egyszer kóstoltam…nagyon betyár….ale sört forralnak és hozzádnak whiskyt…egész tojást…ízesítik szerecsendióval…megiszod és véged….de ez legyen az ő bajuk…mi meg vágjunk bele a pezsgő sztoriba…….a rómaiak akik hódításban nem voltak gyengék a legenda szerint ha néhány hónapra akartak megtelepedni valahol, akkor csak zöldséget termesztettek…ha többéves tervük volt akkor szőlőt telepítettek…ha pedig végleg ott kívántak maradni, akkor olajfákat….champagne megyében is ők telepítették a szőlőt…itták is a bort meg a pezsgőt….persze ettől még e vegyük el a dicsőséget Perignon atyától….de ne szaladjunk ennyire előre……..471-ben St.Rémy Reims város püspöke összefutott Chlodviggal…igen I.Klodvig a száli frankok királyával…megajándékozta egy üveg champagni borral…” ha te és a katonáid mindig ezt isszátok legyőzhetetlenek lesztek a háborúkban”…Klodvig megfogadta a tanácsot….állati nehéz lehetett állandóan a frankó bort inni…de hiába az akaraterő..na…mindenkit levert és Frankföld királya lett….1361.-ben aztán Champagne megye is Franciaország része lett…és innen indul a pezsgősztori…mely valljuk be nem kicsi….hisz évszázadok óta kaszálják a világot ………tehát adott volt a rómaiak telepítette szőlő…volt fehér fajta is de inkább vörös…a bor nem volt rossz de volt egy nagy hibája..már az akkori fogyasztók szerint…az érlelésnél habzóvá vált…pétillant …mondja a francia ….és ők sokáig nem ismerték fel…hogy micsoda érték van a kezükben…állandóan okoskodtak hogy miként lehetne „ nyugodt bort” csinálni……..1639-ban a champagne megyei St.Menehould-ban megszületett Pierre Perignon…már hétéves korában bencés szerzetesnek adják kisfiúként a szülei…Hautvillers-be. ..itt az apátságnak egy gyenge minőségű tízhektáros szőlője volt…a kis Pierre meg nőtt felfele..egyszer csak Dom lett..persze el ne hidd …a Dom a dominikánus rendben elfoglalt szerzetesi helyére vonatkozik…és ő lett a vezető borász…és most figyelj….47 éven keresztül kísérletezett a borkészítéssel és a pezsgővel…alapbora a pinot noir és a chardonnay volt….ezt kellett minden évben a megfelelő arányban házasítani…évről évre jobbak lettek a pezsgői….idővel megvakult…akkor tapintással válogatta a szőlőket….egy Dudond nevű szerzetes társának elárulta a titkot..amit addig csak ő tudott…a pompás pezsgő titkát …jól összeválogatott szőlő…fahéj…vékony szelet őszibarack ..cukor…és brandy…mindent ő kisérletezett ki..évtizedeken keresztül….a palackok vastagsága….a fektetés szöge…a forgatás…az érlelés éveinek száma…minden érted?….és képzeld ez a csávó nem ivott…életében egy pohár bort nem fogyasztott el…1715-ben ment el örökre ..az apátságnak akkor már egy huszonkét hektáros kiváló minőségű szőlője volt…a palackozott pezsgője meg elindult hódító útjára a nagyvilágban……..és mielőtt elkezded leírni a többi kiváló pezsgőt…megelőzlek….tudom…tudom…Charles Heidsieck…Veuve Clicquot…Moet§Chandon…Ruinart…Billecart-Salmon…Etienne Calsac…Domaine de Bichery…Krug…Bereche et Fils…Puillon§Fils….Paul Bara……..de az első az Pierre Perignon volt…. ..ui a fotokat is…